SLF

Sveriges läkarförbund, SLF är en facklig organisation för läkare med akademisk utbildning. Medlemskap i Läkarförbundet innebär en stor trygghet, du får hjälp när du behöver den gällande anställningsavtal, tvister med arbetsgivaren, vid löneförhandlingar och etiska frågor. Vid arbetslöshet kan man drabbas hårt ekonomiskt, med en inkomstförsäkring kan man klara av ekonomin även när man blir utan arbete under en period. Alla yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Läkarförbund som också är med i Akademikernas erkända Arbetslöshetskassa (AEA) omfattas av inkomstförsäkringen. Inkomstförsäkringen ger tillsammans med ersättning från A-kassan 80% av din lön med ett lönetak på 100 000kr.

SLF

SLF – Belopp och varaktighet

Inkomstförsäkringen hos Sveriges Läkarförbund tillsammans med ersättning från A-kassan 80% av din lön upp till 100 000 kr i månaden under en period av max 6 månader. Man kan teckna en tilläggsförsäkring som ger ersättning under ytterligare 180 dagar och den måste tecknas senast det kalenderår man fyller 55 år. Storleken på beloppet styrs av din lön. Inkomstförsäkringen är skattebefriad men med ett schablonavdrag. Inkomstförsäkringen hos SLF gäller inte om man blivit uppsagd eller avskedad på grund av att man misskött sitt arbete.

Kvalifikationstid

För att kunna få tillgång till inkomstförsäkringen hos SLF måste man ha varit registrerad medlem i 12 månader, ett krav på att ha varit yrkesverksam de senaste 12 månaderna inom en 18 månaders period finns. Om man har en tidigare inkomstförsäkring hos ett annat förbund kan den tiden tillgodoräknas vid en övergång till Sveriges Läkarförbund. Inkomstförsäkringen gäller fram till den månad innan du fyller 65 år. Tilläggsförsäkringen har ett tak på 80 000 kr. Det innebär att du som mest får ut 80% av 80 000 kr i månaden och från dag 201 får man 70% av 80 000 kr.

Vem kan teckna inkomstförsäkringen?

För att kunna bli medlem hos SLF krävs det att du har en akademisk utbildning som läkare och läst varit yrkesverksam medlem minst 12 månader. Läkare med utbildning i annat land kan bli medlemmar efter att ha gjort TULE provet och provtjänstgöring. Medlemskapet ger bättre villkor för dig som yrkesverksam läkare och är en trygghet om något skulle hända. Om man endast är med i A-kassan (AEA) och inte omfattas av inkomstförsäkringen kan man få ut ett maxbelopp på 20 000 kr i månaden.

Varför välja just det här fackförbundet

Att vara medlem hos SLF innebär att du har en trygghet som anställd och Sveriges Läkarförbund har förmånliga erbjudanden till alla sina medlemmar. Man kan få tillgång till Läkarförbundets egna stugor och anläggningar i Duved med aktiviteter året runt, boka lägenhet på Gran Canaria eller i Skanör i någon av lägenheterna där för en avkopplande semester. Man kan även få rabatt på resor arrangerade av förbundet, kulturella evenemang och olika försäkringar i ett samarbete med Folksam. Förbundets festvåning i Stockholm kan bokas av medlemmarna till ett bra pris

Historia fackförbundet

SLF bildades 1903 och gick då under namnet Allmänna Svenska Läkarföreningen. År 1919 ändrades namnet till Sveriges Läkarförbund, en stor förändring för de yrkesverksamma läkarna kom när de flesta anställdes i den offentliga sektorn. Ett behov fanns för att tillgodose medlemmarnas utveckling gällande löner, rättigheter och utbildning. Man har idag mer än 48 000 medlemmar och förbundets vision är att utveckla sjukvården på ett ändamålsenligt sätt. förbundet har egna jurister för utredningar och driver opinionsfrågor för en förbättrad sjukvård i samhället.